ŠPENDLÍKOVÉ VÍNOvlastní receptura © |
K přípravě
špendlíkového vína potřebujeme:
(na cca 11 l hotového vína)
1) 6 kg opraných a odstopkovaných špendlíků
2) 5 + 1 kg cukru
3) 2 sáčky živné soli
4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )
5) 7,5 + 3 + 3 l převařené vody
Před přípravou vína
(asi 2 - 3 dny) si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté
můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2
dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo
ovocnou šťávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme
a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.
Nejlepší špendlíky jsou co nejtmavší červené. Podle toho totiž dostane víno barvu. Taktéž musíme vybírat špendlíky podle chuti. Měli by být sladké a voňavé.
Natrhané špendlíky opláchneme ve vodě a pečlivě vybereme nahnilé plody a listy. Špendlíky nasypeme do hrnce, rozmačkáme je a zalijeme 3 l vody. Uvedeme je k varu a chvíli povaříme. Necháme vychladnout. Mezitím povaříme 7,5 l vody s 5 kg cukru a taktéž necháme vychladnout. Po vychladnutí vše nalijeme do 25 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme. V demižónu nesmí být víc vody a špendlíků, než co se demižón začíná zužovat k hrdlu. Při bouřlivém kvašení by mohly špendlíky ucpat kvasnou rourku a demižón by mohl prasknout !
Asi po třech týdnech po bouřlivém kvašení zátku odstraníme a dolijeme cca 3 l převařené vody s 1 kg cukru. Opět nasadíme zátku a zavoskujeme.
Když kvašení ustane a téměř všechny špendlíky klesnou ke dnu, víno opatrně stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak je můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v chladném sklepě naležato.
01.01.2000 00:00 |
![]() |
![]() |
|