OSTRUŽINOVÉ VÍNO
|
K přípravě
ostružinového vína potřebujeme:
(na cca 6,5 l hotového vína)
1) 4 kg ostružin
2) 3,5 l vody
2) 2,5 kg cukru
3) 1 sáček živné soli
4) 1 sáček vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )
Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šťávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.
V originálních receptech se píše, že se víno dělá z ostružinové šťávy. Protože nevlastním žádný lis a tedy nemohu kvalitně ostružiny vylisovat, dělám víno z rozmačkaných plodů.
Asi po čtyřech týdnech zátku odstraníme a víno opatrně
stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v
chladném sklepě naležato. Protože dělám toto víno ze zahradních beztrnných ostružin, má zcela jinou vůni a chuť oproti ostružinám lesním. Je výborné jako sladší dezertní víno.
Cukr s vodou převaříme a po vychlazení jej nalijeme s rozmačkanými ostružinami do 10 l demižónu, nasypeme sáček se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.
24.08.2000 21:00 |
![]() |
![]() |
|