JABLEČNÉ VÍNOpřevzatý recept |
K přípravě
jablečného vína potřebujeme:
(na cca 7 l hotového vína)
1) 8 l jablečného moštu
2) 2 kg cukru
3) 2 sáčky živné soli
4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )
Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šťávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.
Cukr převaříme v 1 litru jablečného moštu. Po vychlazení jej nalijeme se zbylým množstvím moštu do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.
Asi po šesti týdnech zátku odstraníme a víno opatrně
stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v
chladném sklepě naležato. Víno dle mého vkusu je nevýrazné vůně a chuti. Je ovšem velmi silné. Výborný je použít jej na svařené víno, to nemá chybu. Takto upravené je opravdu výborné. Do smaltovaného kastrůlku přidáme kousek celé skořice, několik hřebíčků a přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do 1/4 l hrnku nalijeme převařené víno, přidámě dle chuti cukr a citronovou šťávu.
24.08.2000 21:00 |