JABLEČNÉ VÍNO


převzatý recept


K přípravě jablečného vína potřebujeme:
(na cca 7 l hotového vína)

1) 8 l jablečného moštu

2) 2 kg cukru

3) 2 sáčky živné soli

4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )

Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šťávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.

Cukr převaříme v 1 litru jablečného moštu. Po vychlazení jej nalijeme se zbylým množstvím moštu do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.

Asi po šesti týdnech zátku odstraníme a víno opatrně stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v chladném sklepě naležato.

Víno dle mého vkusu je nevýrazné vůně a chuti. Je ovšem velmi silné. Výborný je použít jej na svařené víno, to nemá chybu. Takto upravené je opravdu výborné. Do smaltovaného kastrůlku přidáme kousek celé skořice, několik hřebíčků a přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do 1/4 l hrnku nalijeme převařené víno, přidámě dle chuti cukr a citronovou šťávu.

Na začátek stránky

Zpět na úvodní stránku
 Poslední aktualizace : 
24.08.2000 21:00
Pokud mi chcete napsat, rád uvítám Vaše vzkazy.
E-mail : rady@zahradkareni.cz
Kniha návštěv - čtení, přidávání vzkazů.
Kniha návštěv - přidání Vašeho vzkazu.

Webmaster: Petr Kocanda © 2000