OŘECHOVÝ LIKÉR


vlastní receptura ©


K přípravě ořechového likéru potřebujeme:
(na cca 2 l hotového likéru)

1) 1,2 kg zelených vlašských ořechů

2) 10 ks hřebíčku

3) kousek skořice

4) kůru z 1 pomeranče

5) 0,9 kg cukru

6) 0,9 l vody

7) 0,7 l 80% konzumního lihu

Ořechy je potřeba nasbírat asi v polovině června, musí se dát propíchnout sirkou. Omyjememe je, nakrájíme na kolečka nebo rozčtvrtíme a nasypeme je do velké lahve od okurek. (Při krájení je potřeba použít gumové rukavice, jinak budete mít obarvené ruce asi tři týdny.) Ořechy zalijeme lihem a 0,45 l vody. Přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou kůru z pomeranče. Ořechy musí být ponořené. Láhev uzavřeme celofánem a necháme ji tři týdny na slunném místě. Občas se sklenicí zamícháme.

Po třech týdnech obsah lahve přelijeme přes cedník, ořechy vyhodíme a přecezený likér ještě přelijeme přes jemné plátno. Povaříme 0,45 l vody s cukrem a po vychlazení přilijeme k likéru. Vše promícháme a nalijeme do lahví a zazátkujeme. Líkér by se neměl kazit protože jeho konečná koncentrace je přibližně 30% osahu alkoholu. Likér má příjemně sladce hořkou chuť.

Pro zajímavost: konzumní líh se dá pořídit v Lihovaru Smíchov, Praha 5, cca 80,-Kč za 0,33 l lahev. V drogeriích a lékárnách jsem neuspěl.

Z vlastní zkušenosti mohu napsat, že na společenské pití je likér poměrně drahý, ale malá sklenička likéru pokojové teploty na těžký žaludek, podporuje trávení. Rychle se vám uleví.

 

Na začátek stránky

Zpět na úvodní stránku
 Poslední aktualizace : 
01.01.2000 00:00
Pokud mi chcete napsat, rád uvítám Vaše vzkazy.
E-mail : rady@zahradkareni.cz
Kniha návštěv - čtení, přidávání vzkazů.
Kniha návštěv - přidání Vašeho vzkazu.

Webmaster: Petr Kocanda © 1998