Celer se pěstoval již ve starověku, kde se používal spíše jako léčivá
rostlina a teprve později i jako zelenina. Celer má významné zdravotní účinky, povzbuzuje chuť k
jídlu, podporuje zažívání a činnost ledvin, je vhodný i pro nemocné cukrovkou.
Nejběžněji se pěstuje celer bulvový. Odrůda "Alpia" tvoří menší kulaté bulvy se slabým kořenovým
a listovým systémem, takže jej lze pěstovat hustěji. Je značně odolný proti rzivosti listů, obdobně
jako výnosný a dobře skladovatelný "Maxim", který mimoto též málo vybíhá do květu. "Orion" lze pěstovat
též pro dřívější sklizeň v létě.
Bulvovému celeru se nejlépe daří na hlubokých, středně težkých půdách, dostatečně vlhkých a bohatých
humusem. Pěstuje se ve II. trati, nejlépe na záhonech, kde byly v minulém roce košťáloviny, plodové
zeleniny nebo brambory. Prospívá mu však hnojení dobře rozleželým kompostem, který dáváme na podzim při
rytí v dávce 3 - 5 kg na 1 m2. Na jaře před výsadbou můžeme použít Cererit v dávce 80 -100 g/m2.
Celer vyséváme velmi brzo, okolo 15. února. Pak se musí ještě dvakrát přepichovat. Při malé potřebě
sazenic je vhodnější, zakoupit je v zahradnictví.Silné a pěkné sazenice sázíme na záhon ve druhé
plovině května, kdy již pominulo nebezpečí pozdních mrazíků. Sazenice se nesmějí sázet hlouběji, než
byly v pařeništi nebo balíčku, jinak bulvy špatně tvoří. Sázíme je do sponu 40 x 40 cm.
Po výsadbě celer důkladně zavlažujeme, aby byla půda stále vlhká. Zaléváme zásadně ke kořenům,
nikoliv na list, aby se nezvyšovalo riziko nákazy septoriové skvrnitosti listů . Po ujmutí rostlin je můžeme přihnojit
roztokem Cereritu. Půdu okolo celeru neustále okopáváme, aby kořeny netrpěly nedostatkem vzduchu.
Listy z bulev neotrháváme, jak se dříve tradovalo, že budou potom větší. Opak je pravdou. Ale pokud
utrhneme čas od času list do polévky, nic se neděje.
Předčasně sklizené nebo namrzlé bulvy jsou méně tvanlivé.Proto je sklízíme obyčejně až po první
polovině října, před začátkem mrazů.Bulvy opatrně vyryjeme, aby se nepoškodily a odstraníme zem z
kořenů, které zkrátíme na 2 - 4 cm. Listy ihned rokou opatrně odstraníme, aby bulvy nevadly. Ponecháme
jen malé srdíčko nejmenších lístků. Upravené bulvy zakládáme nejlépe ve sklepě do písku; přitom srdíčko
a hlava bulvy musí zůstat volná. Otrhané celerové listy můžeme usušit a používat do polévek.