RYBÍZOVÉ VÍNOpřevzatý recept |
K přípravě
rybízového vína potřebujeme:
(na cca 7,5 l hotového vína)
1) 3 l rybízové šťávy
2) 4 l vody
2) 2,5 kg cukru
3) 2 sáčky živné soli
4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )
Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šťávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.
Cukr s vodou převaříme a po vychlazení jej nalijeme s rybízovou šťávou do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.
Asi po čtyřech týdnech zátku odstraníme a víno opatrně
stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v
chladném sklepě naležato. Toto víno, především z červeného rybízu je kyselejší a i po dodatečném přislazení je stále ostré. Já jej dělám jen pokud mám přebytek rybízu a již nevím co s ním. Ale každý má svou chuť a tedy záleží na vlastním výběru.
24.08.2000 21:00 |