RYBÍZOVÉ VÍNO


převzatý recept


K přípravě rybízového vína potřebujeme:
(na cca 7,5 l hotového vína)

1) 3 l rybízové šťávy

2) 4 l vody

2) 2,5 kg cukru

3) 2 sáčky živné soli

4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )

Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šťávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.

Cukr s vodou převaříme a po vychlazení jej nalijeme s rybízovou šťávou do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.

Asi po čtyřech týdnech zátku odstraníme a víno opatrně stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v chladném sklepě naležato.

Toto víno, především z červeného rybízu je kyselejší a i po dodatečném přislazení je stále ostré. Já jej dělám jen pokud mám přebytek rybízu a již nevím co s ním. Ale každý má svou chuť a tedy záleží na vlastním výběru.

Na začátek stránky

Zpět na úvodní stránku
 Poslední aktualizace : 
24.08.2000 21:00
Pokud mi chcete napsat, rád uvítám Vaše vzkazy.
E-mail : rady@zahradkareni.cz
Kniha návštěv - čtení, přidávání vzkazů.
Kniha návštěv - přidání Vašeho vzkazu.

Webmaster: Petr Kocanda © 2000